Решенията на ТЕЛК ще важат до новото явяване на комисия за

...
Решенията на ТЕЛК ще важат до новото явяване на комисия за
Коментари Харесай

На първо четене в НС: ТЕЛК решенията ще важат до новото явяване на комисия

Решенията на ТЕЛК ще важат до новото явяване на комисия за преосвидетелстване. 

Такава смяна в Закона за хората с уврежданията одобриха депутатите единомислещо в сряда на първо четене.

Изменението е мотивирано с множеството тъжби на ощетени хора с увреждания заради изтекли периоди на техните решения на ТЕЛК и значително закъснение от приблизително шест месеца на новите.

По в този момент настоящите правила, с изключение на в случаите, когато решението на ТЕЛК не е безсрочно, то се дава за няколко години и изчита на определена дата. До тази дата се допуска, че индивидът с увреждания би трябвало да е минал през лекарска комисия и да е получил ново решение, и по този начин да няма спиране в средствата, които получава. През последната година обаче заради редица аргументи - и поради пандемията, и поради дефицит на лекари в тези комисии, проблеми с метода на организирането им и т. н., има все по-големи забавяния и в редица случаи хора с увреждания са лишени от пенсия и разнообразни форми на обществено подпомагане в продължение на месеци.

Предложението за смяната пристигна от омбудсмана Диана Ковачева след поредност от сигнали, получени в администрацията ѝ. Днес със 184 гласа депутатите гласоподаваха единомислещо " за "  промените в Закона, които бяха импортирани от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители въз основа на насоките на омбудсмана.

Сачева означи в зала, че след приключването на експертното решение се стопират пенсиите за неработоспособност, добавките към пенсията и тези за непозната помощ по Кодекса за обществено обезпечаване, както и месечната финансова поддръжка от Закона за хората с увреждания. Освен това в този интервал хората са лишени и от други права, добави депутатката - употребената от тях персонална помощ, данъчни облекчения, преференциални карти за прилагане на превоз, освобождение от възнаграждение на винетен стикер и други

С измененията се позволява и различен проблем, обвързван със случаите, в които се отменя експертното решение от НЕЛК и се чака второ ново изговаряне. Така за интервала до новото изговаряне жителите няма да остават без отпусканата им до този миг поддръжка, а в случаите, в които има смяна в процентите, избрани от ТЕЛК, жителите няма да се постанова да връщат средствата, които са получили в този интервал.

По време на дебатите кардинална поддръжка изразиха от Българска социалистическа партия, Демократична България, Политическа партия.

" В системата на ТЕЛК има големи, насъбрани проблеми и то освен с времето за изговаряне на експертните решения, броят на хората, които получават решения, стига съвсем 700 хиляди ", разяснява Искрен Арабаджиев от ПП и уточни, че работата постоянно е неефективна. " Ние, като народни представители, би трябвало да вземем самодейността и да стартираме същинска промяна в системата. "

Вчера хора с увреждания стачкуваха пред Министерството на здравеопазването с по-широк кръг претенции, свързани с уговорките на страната.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР